TalentHub Noord Blog: Teamcultuur creëren

Als Talenthub Noord faciliteren we ook kennisuitwisseling. Zo plaatsen we af en toe interessante artikelen en blogs die door onze partners gemaakt zijn. Dit keer een blog over teamcultuur, waarin het nationale rugbyteam van Nieuw-Zeeland als inspiratie dient.

Het rugbyteam van de All-Blacks uit Nieuw-Zeeland staat wereldwijd bekend als een van de meest succesvolle teams. Ondanks hun succes nemen ze na elke wedstrijd de verantwoordelijkheid voor het opruimen van hun eigen kleedkamer, zodat niemand anders dat hoeft te doen. Waarom? “Niemand hoeft voor de All-Blacks te zorgen, omdat de All-Blacks voor zichzelf zorgen.” Nederigheid is een kernwaarde van het team, wat bijdraagt aan een gevoel van verbondenheid. Mogelijk speelt juist deze mindset een rol in hun succes.

Een cruciaal element in een succesvolle teamcultuur is het vaststellen van gedeelde waarden. Deze waarden beïnvloeden zowel de mindset als het gedrag van het team, en bieden richting voor de gewenste koers en gedragsnormen. Het definiëren van waarden alleen is echter niet voldoende. Als waarden niet worden omgezet in concreet gedrag, blijft het te abstract. Het vereist vervolgstappen, waar het vaak aan ontbreekt. Hier zijn enkele stappen om te beginnen met het creëren van een betere teamcultuur:

Stap 1: Werk samen met het team om gedeelde waarden vast te stellen, zoals nederigheid, moed, eenheid, passie, weerbaarheid, enzovoort.

Stap 2: Definieer wat deze waarden betekenen voor gedrag. Koppel de waarden aan specifiek gedrag tijdens zowel trainingen als wedstrijden, en maak het gedrag concreet.

Stap 3: Integreer de waarden in alle teamprocessen, inclusief de voorbereiding en de omgang met zowel overwinningen als nederlagen.

Bron: Beswick, B. (2016). One Goal: the mindset of winning soccer teams. Verenigde Staten, Champaign: Human Kinetics.

Talenthub Noord wordt gefinancierd door: