Onderzoeksproject: Coach in Control

De meeste coaches zijn op de hoogte van het nut en belang van het monitoren van trainingsbelasting. Coaches blijken het echter lastig te vinden om de hoeveelheid informatie betreffende interne (bijv. hartslag) en externe (bijv. snelheid) belasting te combineren en te vertalen naar de juiste trainingsaanpassingen. Hierdoor is een coach vaak afhankelijk van bijvoorbeeld embedded scientists en/of andere wetenschappelijke ondersteuning.

 Op basis van input van coaches wordt een scholing ontwikkeld ter bevordering van trainingssturing. Parallel hieraan wordt een feedback dashboard ontwikkeld (Coach in Control dashboard) dat data van individuele sporters geautomatiseerd en betekenisvol rapporteert, visualiseert en beschikbaar maakt voor coaches. Dit gebeurt in de context van de cyclische sporten (een sport waarbij een vast bewegingspatroon zich herhaalt). De eerste casus vindt plaats binnen het langebaan schaatsen en shorttrack.

Daarnaast wordt er gedurende het project ook onderzoek gedaan naar de effecten van trainingsmonitoring door de Hanzehogeschool Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden. Dit gebeurt middels voor- en natesten. Er wordt daarbij onder andere gekeken naar de prestatieontwikkeling op de sprong, wingate en VO2max test. Dit geeft de coach ook direct waardevolle informatie over de trainingsstatus van zijn atleten.

Bron: Coach in Control – SSIG

Talenthub Noord wordt gefinancierd door: